Translate

2012 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Volfas-Engelman "Pilzeno", Vilkmergės šviesusis, Kalnapilis "Dubbel"

  Atėjo pavasaris ir alaus naujienos pradėjo ristis kaip viščiukai. Pats pirmas iš Utenos, nors sako panašūs veisiasi ir Čekijoj, tada Švyturio plastinės chirurgijos produktas,  po jų sekė pora rimtų iš Tauro, o dabartiniai iš Volfo-Engemano, Kalnapilio ir Vilkmergės. Šios paskutinės trys alaus rūšys kaip kokie trys karaliai per Kalėdas, mus aplankė artėjant didžiausiai vyrų šventei - Vėlykoms.
  Taigi, apie kiekvieną pavasarinį "viščiuką" atskirai:
"Volfas-Engelman Pilzeno"4,7 % Ši darykla  jau senai akcentuoja, jog joje verdamos alaus rūšys tokios pat kaip ir tada. Man kyla klausimas: kada tada? Jei kalbam apie laikus prieš II pasaulinį karą, tai tam alaus mėgėjui, kuris prisimena tikrą "Pilzeno" alaus skonį dabar tikriausiai netoli 100 metų. Na tiek to....... dabartinis alus šviesus, tikro Baltijos gintaro spalvos, nepasterizuotas. Geriant pirmuosius šio alaus gurkšnius pasijuto lengvas apynių kartumas, kuris tikrai ryškus šiame aluje. Alus lengvai gazuotas, puta ilgai neužsilaiko. Bebaigiant gerti butelį kartumas perėjo į tokį vos apčiuopiamą saldumą. .







"Vilkmergės šviesusis"- po ilgos pertraukos šios daryklos alus vėl pilstomas į stiklinę tarą, tik šį kart ne į standartinę, bet į išskirtinę. Alaus butelys, toks pat, į kokius alus buvo pilstomas  Smetonos laikais, su daryklos pavadinimu, jos logotipu. Šiame dar yra aludario garantija, kad alus padarytas iš vandens, salyklo ir apynių. Dar įdomi talpa 0,41 L. pasirodo tai yra senas lietuvių tūrio matas - kvorta.  Pats alus esantis šio unikalaus butelio viduje yra šviesus, 5,6 % alkoholio tūrio. Pirmieji šio alaus gurkšniai man pasirodė, jog gerčiau apynių nuovirą, alus labai jau kartus tiesa tas kartumas po truputi sušvelnėja kai taurėje lieka vis mažiau angliarūgštės, tada galima pajusti ir mieles. Didžiausias minusas tai yra šio alaus kaina kuri siekia beveik 3 Lt. Nelabai suprantu kuo šis alus skiriasi nuo kitų savo "brolių", kad už jį reik mokėt ženkliai brangiau? Na nebent, mes mokam už tai, kad alus apvilktas į prašmatnų rūbą. Esant tokiai kainai šis alus bus perkamas tik prieš Vėlykas kol dar alaus mėgėjams jis naujiena, o po to, manau, dulkės lentynose.


"Kalnapilis Dubble"- pirmas dvigubos fermentacijos alus Lietuvoje ( o belgų venuoliai jau kokius 500 metų tokį daro). Mielės mielės ir dar kart mielės, jos yra ne tik alaus kvape, bet ir skonyje, iš pirmų gurkšnių daugiau nieko ir nesijaučia. Tik įpusėjus butelį  truputi jaučiasi salyklas. Alus labai lengvai geriasi. Žiūrint į alaus galiojimą mes dar juo pasimėgausim mažiausiai iki Spalio mėnesio, o po to manau šio alaus likimas bus toks pat kaip ir : "Kalnapilis 3 salyklai", "Kalnapilis Red", "Kalnapilis Black" šie tikrai šimtą kart skanesni už dabartinę šios daryklos produkciją gyvuodavo vos metus ar dar mažiau. Linkiu, jog šis alus užsibūtų mūsų rinkoje.

1 komentaras:

  1. Vilkmergės dar nepasitaikė ragauti, o va Kalnapilio "Dubble" savaitgalį kaštavojau. Negaliu pasakyti, kad labai geras. Geresnis už jų masinę produkciją, bet man asmeniškai mielės pirmu smuiku negrojo, tik perėjimas nuo salyklo prie apynių karstelėjimo toks įdomesnis.

    AtsakytiPanaikinti