Translate

2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Latvijas alus

Gaila man broliukų latvių, už tikrai kokybišką alų vargšai turi mokėt kaip minimum nuo 4 iki 5 Lt, o štai Latvijos alaus gigantai gali sau leisti alų pardavinėt ir po 1,50 Lt., nėra teisybės pasauly. Šį kart pasirinkau mažas alaus daryklas. Kaip ir Lietuvoje, taip ir Latvijoje reikia įdėt nemažai pastangų norint paragaut minibravoruose verdamo alaus ( išskyrus " Bauskas alus" ).
" Bauskas alus Nefiltrets " - nors ir rašoma, jog alus nefiltruotas, bet aš jokių nuosėdų nepastebėjau, alus tamsaus gintaro spalvos, tiršta puta, jo stiprumas 5,2 %. Iš pirmo gurkšnio alaus pasirodė labai tirštas, toks pat liko ir baigiantis buteliui. Puikiai galima pajausti miežių salyklą, apynius.


 " Kalnavotu alus ",  šis alus man tikra naujiena, galvojau, kad daugmaž žinau mažasias Latvijos alaus daryklas, o čia va išlindo "SIA Daba VS ". Tiesa įmonę verda ne tik alų, bet dar gamina vaisvandenius, pilsto vandenį http://test.dabaves.lv/lat/produkcija/alkoholiskie-dzerieni/alus. Na o dabar apie alų - šviesus, lengvas,  5,1 % stiprumo alus, galvojau, kad šis alus bus kažkuo įdomus, bet man jis pasirodė per daug panašus į didžiųjų daryklų produkciją. Vienintelis skirtumas tas, kad šiame aluje puikiai jaučiasi miežių salyklas.
 " Rėzeknis gaišais " - dar vienos Latvijos mini daryklos "Rėzeknis Bryuvers" http://freshbeer.lv/development/en/product.php alus. Tai nepasterizuotas, šviesus alus ( nedėkinga nuotrauka gavos ), puta greit iškilo ir taip pat greit nusėdo. Puikiai išreikštas salyklo skonis, nereikia nei ragaut tik pradarius butelį kambary pasklido miežių aromatas. Po pirmo gurkšnio alus pasirodė šiek tiek sausokas ir lengvai kartokas, bet tai tik pirmas įspūdis kuris ilgainiui pradingsta ir alus puikiai geriasi.
  " Rėzeknes Tumšais " - 5 %,  kaštonų spalvos alus, padarytas iš karamelinio salyklo, paragavus šio alaus man pasirodė, jog išgėriau kavos puodelį, labai jau smarkiai jaučiasi skrudintas salyklas, alus silpnai gazuotas, po pirmųjų gurkšnių man pradėjo lipti lūpos. Šis alus  priminė mūsiškį " Astravo lager ", tik latviškojo skonis ir aromatas labiau išreikštas, nei lietuviškojo.

1 komentaras: