Translate

2012 m. sausio 21 d., šeštadienis

Kalėdinė kolekcija 2011



   Taigi praūžė, pralėkė didžiausios ir laukiamiausios žiemos, o kai kam gal ir metų, šventės, bet tik dabar sugebėjau surinkt visas ( o gal ir ne ) Lietuvoje pagaminto "kalėdinio" alaus rūšis. Latviški ir estiški parsivežti iš kelionių , tiesa nevisi, bet kitus palikau kitiems metams, kad būtų ko sugrįžti. Reikia atiduot pagarbą "Švyturio-Utenos alus" marketingistams, šios alaus daryklos alus pasirodė dar prieš šventes ir nusipirkt šio alaus galėjai beveik visose parduotuvės. O "Gubernijai" ir "Vilniaus alui" kitais metais reiktų labai pasistengt, nes šių daryklų alų pirkau tik firminėse parduotuvėse, Šiauliuose bei Vilniuje.
  O dabar apie alų: pradėsiu nuo mažiausių,
UAB "Taruškų alaus bravoras" (Aukštaitijos bravorai)  "Kalėdinis" alus.


Etiketė skelbia, kad tai tamsus alus, niekas nepasakys, jog tai šviesus bet tikrai yra ir tamsesnių, alaus spalva kaštoninė. Alus kartus, įsipylus į taurę neatsirado jokia puta, mano manymu alus turi turėti bent jau šiokią tokią putelę, jei alus be putos tai tas pats, kad vandenį iš krano gert. Skelbiama, jog alus nefiltruotas ir gali būti nuosėdų, man šis alus pasirodė tikrai filtruotas ir nuosėdų aš jame nė su žiburiu neradau. Šiaip šis alus niekuo neišsiskyrė iš kitų " Aukštaitijos bravorai" verdamų tamsių alaus rūšių. Daryklos aludariams palinkėčiau kitamet būti originalesniems.




Kitas butelys buvo "Adler Bock" iš "Švyturys-Utenos alus" daryklos. Pradarius alaus butelį nepajaučiau nei vaisių, nei cinamono, nei imbiero, o įsipylus ir pakaštavojus, išsiskleidė visas skonių buketas,  iškart pasijautė citrusinių vaisių aromatas, skonio receptoriai pajautė ir cinamoną.  Nors vyrauja nuomonė, jog kalėdinis alus turi būt tirštas, tamsus, stiprus aš galvoju jog "Adler Bock" nors ir netirštas, šviesus, nestiprus alus tikrai turi ateitį, ir man gaila bus jei kitą met jo nerasiu prieš Kalėdas. Vienintelis ir tikriausiai didžiausiais minusas yra šio alaus kaina (0,5 l kaina apie 3 Lt) ne kiekvienas tūlas lietuvis gali pasimėgaut  daugiau nei vienu buteliu net ir per Kalėdas.







   Nors "Gubernija" viena iš seniausių ir gilias tradicijas turinčių alaus daryklų Lietuvoje, bet šiuo metu man jos būklė tiesiog daugiau nei graudi, tikiuosi atsiras savininkas kuris tikrai mylės alų ir sieks ekonominės naudos. Gubernijos "Šventinis elis", teko belstis iki pačioje alaus darykloje esančios firminės parduotuvės, kad nusipirk šio alaus. Įdomu gal šis alus išvirtas kokiu nors ribotu tiražu nes jei ne tai ta firminė parduotuvė šį alų pardavinės iki kitų Kalėdų, arba šis alus turi tik pavadinimą ir tinka visoms šventėms. Na gerai, o dabar
apie alų: alus tamsus,lengvai geriasi, padarytas iš rinktinio salyklo (taip skelbia etiketė), ir iš ties gerai jaučiasi karamelinis, kepintas salyklas, bet tai ir viskas. Nelabai panašus man ale tipo alų, man šis alus pasirodė labiau panašus į pilsener tipo alų tik kad tamsus.













   Pernai neteko ragaut UAB " Vilniaus alus" išvirto specialios technologijos alaus "Senojo Vilniaus", su prieskoniais alaus. Na galvoju kokie gi čia prieskoniai bus, įsipyliau
 į taurę šiuo tikrai tamsaus  alaus ir kad pasijaus cinamonas, kad pasijaus, kažkaip kitų prieskonių apart cinamono ir nepajutau. alus labai lengvai geriasi nors ir turi 8,2 laipsnius,  bet jų nesijaučia, ( įtariu, kad nesijaučia tik geriant pirmą butelį, jei atsidarytume daugiau tai ryte turėtų būt nekas). Nelabai mėgstu gerti alų kuris turi daugiau nei 6 laipsnius, bet šis visai nieko.











  Apibendrinant 2011 m. kalėdinio alaus pasiūlą, pirmenybę atiduočiau " Adler Bock", po to" Senojo Viniaus" alui,  tada" Šventinis ",  ir galiausiai "Kalėdinis".

5 komentarai:

  1. Atsiprašau,klaidų buvo...
    Sveikinu su puikia pradžia, tokių plačių komentarų apie alų labai trūksta. Ir nesvarbu kad skoniai ir požiūriai kartais skiriasi, su alumi kaip ir su moterimis - kam mama, kam dukra, kam žurnalo užtenka. Tikiuosi, komentarų ir nuomonių nepritrūks!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, stengsiuos nenuvilt, juolab, kad alaus Lietuvoje tikrai užtektinai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visad idomu skaityti blogus apie alu. Rasysi tik apie alu,ar ir apie viska,kas susije su alumi?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pagrinde apie alu, bet pasistengsiu nepraleist ir to kas su alum susije.

    AtsakytiPanaikinti
  5. gal idomu( labai zinomas veikejas is uk apie Vilniaus alu ) )
    http://www.youtube.com/watch?v=_50yq9A5x2o&feature=youtu.be
    ir
    http://www.youtube.com/watch?v=tnXYfMBg6bQ&feature=youtu.be

    AtsakytiPanaikinti